Julelagkage med æble, vanilje, chokolade, appelsin og krydderier

Opskriften kan både laves som en stor lagkage eller som små portions halvkugler. Opskriften rækker faktisk både til den store lagkage og de 3 små halvkugler. De små portionskager er bare et eksempel på hvordan man også kan bruge elementerne fra en store lagkage. Man kan også sagtens lave 1/2 portion for bare at få en lagkage. Kagens opbygning og udseende minder om denne 2 etagers lagkage med citron og blåbær.

Lagkagerne passer i alt til 30-40 personer

Svampet kanelkage med julekrydderier

  • 3 dl Græsk yoguhrt 
  • 250 gr Sukker
  • 5 æg
  • 150 gr Smeltet smør + lidt til formen
  • 300 gr Mel
  • 1 Bagepulver
  • 1 tsk Vaniljesukker
  • 2 spsk Kanel
  • 0,5 tsk Kardemomme
  • 0,5 tsk Nelliker 
  • 0,5 tsk Ingefær
  • 0,5 tsk allehånde

Pisk æg og sukker sammen tilsæt græskyoghurt og smeltet smør. Bland alle de tørre ingredienser i en skål for sig selv, sigt dem og kom dem op i skålen med de våde ingredienser, rør rundt til der ikke er nogen klumper i dejen.

Fordel dejen i to springforme (eller andre runde forme) i passende størrelse, beklæd første bundene med bagepapapir og smør lidt smør på kanterne. Bag kagerne i ovenen ved 180 grader i 15-20 minutter.

Chokoladeganache med appelsin

  • 400 gr mørk chokolade
  • 1 l. fløde
  • Skal fra 2 appelsiner

Hak chokoladen fint, varm fløden til lige under kogepunktet og hæld den over den hakkede chokolade, lad det stå et par minutter og rør derefter rundt indtil massen er helt homogen. Tilsæt appelsinskallen og stil ganachen på køl i mindst 2 timer (gerne natten over). Når ganachen skal bruges tages den ud fra kål og piskes op, pisk til den blive fast men stop med at piske inden den skiller.


Æblemousse med æblesmør

Læg husblassen i blød i koldt vand i mindst 5 minutter. Smelt husblassen sammen med 2-3 spsk af æblesmøret, tilsæt derefter lidt af æblesmøren af gangen under omrøring. Pisk fløden til lind flødeskum og vend den sammen med æbleblandingen. Kom moussen op i halvkugle silikoneforme, om kom den i fryseren ind til de skal bruges (mindst 1 time)

Vaniljemousse med yoghurt

  • 2 vaniljestænger
  • 6 dl fløde
  • 3 dl græsk yoghurt
  • 100 gr flormelis
  • 8 blade husblas

Kom husblassen i blød i koldt vand i mindst 5 min. Skrab vaniljekornene ud og bland det med flomelisen. Varm 1 dl yoghurt sammen med husblassen og tilsæt derefter den sidste yoghurt. Pisk fløden til lind flødeskum, rør først lidt af fløden sammen med yoghurt, husblasblandingen. Vend til sidst resten af fløden i.

Samling af kage

Når bundene er kølet helt af skæres de over på midten, så de alt bliver til fire bunde, skær dem evt. lidt til så størrelsen passer. Læg en den første bund i hveraf 2 forme beklædt med bageplast. Fordel chokoladeganachen ovenpå og læg derefter den anden bund ovenpå ganachen. fordel de frosne æblemousse kugler ovenpå buden, og hæld til sidst vaniljemoussen ovenpå. Når kagen er helt kold og moussen har sat sig, befries den fra formen og kageplasten, den mindste kage som skal glazes, kommes gerne på frys 0,5-1 time inden den skal glazes.

Glaze

  • 6 bl. Husblas
  • 150 gr Sukker
  •  150 gr Glykosesukker
  • 1 dl Vand
  • 100 gr kondenseret mælk
  • 150 gr hvid chokolade
  • Farve (pulver eller pasta) jeg brugte rød pastafarve

Lad husblads stå i blød i koldt vand i mindst 10 minutter. kom vand, sukker og glukose i en gryde og lad det koge i 1-2 minutter til sukkeret er opløst. Fjern gryden fra varmen og tilsæt kondenseret mælk og husblas. Hak chokoladen fint og kom den op i en høj beholder til stavblender sammen med farve. Hæld den varme blanding over chokoladen (husk hele tiden ikke at blande luft i) Lad det stå i ca 1 minut og blend derefter til en glat og blank glace. lad den køle til 35 grader og fjerne evt. luftbobler. Hæld glacen ud over en kold/gerne frossen kage (direkte på mousse ikke kage/bund)

Vaniljesmørcreme

  • 350 gr blødt smør
  • 900 gr flormelis
  • 1 vaniljestang
  • 1 dl fløde

Skrab kornene ud af vaniljestangen, bland men flormelis og pisk der efter med smørret i et par minutter. Brug denne smørcreme til opsmørring. Tilsæt fløde og pisk et minut længere, kom smørcremen i en sprøjtepose med stjernetyl, brug smørcremen med det samme eller lad den ligge lidt ved stuetemparatur, den kan ikke sprøjtes ud når den er kold, da smøret jo bliver fast.

Pynt

  • Slikstokke
  • 1 tyk plade mørk chokolade
  • Guldflager til kagepynt

Knus slikstokkene i en morter. Lav chokoladespåner ved at trække en kniv hen over chokoladepladen men man trykker ned på pladen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *